1

Duik samen met Nederlands jongste vinologe op een creatieve en toegankelijke manier de wereld van wijn in. Ontdek smaak met kijk- en geurelementen. Luister naar wijnweetjes, als sprookjes verteld. Proef, ruik, slurp en praat mee…

MVino is Miranda & Wijn. Oftewel: een frisse jonge meid met (g)astronomisch ontwikkelde smaakpapillen en een onstilbare dorst om wijngeheimen te delen. Ze organiseert proeverijen, (kook)workshops, trainingen, staat op beurzen, festivals, culturele evenementen en treedt op als jurylid in testpanels.

wijnproeverij UtrechtProef, ruik, slurp
Wat proef en ruik jij in wijn? En welke herinnering krijg je daarbij? Lentebloemen uit je tuin of de sigaren van je opa misschien. Miranda vertelt wat zij met haar scherpe neus allemaal ruikt en helpt jou die ook te ontwikkelen. Maar pas op! Nare luchtjes, denk aan rottende bananenschillen in prullenbakken, komen ook harder binnen…

Praat mee

Praten over wijn is in het begin best spannend. Miranda stelt je op je gemak en triggert interactie binnen de groep. Met kijk- en geurdozen bijvoorbeeld, die helpen ontdekken welke smaken er in de wijnen verborgen zitten. Of met losse teasers als druiven, kruiden en vintage wijnboekjes.

1

In restaurant La Rive in het Amstel Hotel ontwikkelt de achttienjarige Miranda zich als gastvrouw en proeft eersteklas wijnen. Één soort verpest haar voorgoed: de Mouton Rothschild uit ´86. De druiven van deze wijn werden een jaar voor haar geboorte geoogst. Voor het eerst begrijpt ze wat wijnkenners bedoelen met kwaliteit. “Het was een openbaring. Ik proefde zwarte bessen, espresso en cederhout maar bovenal een wijn die met heel veel zorg en onder de beste omstandigheden is gemaakt.”

wijncursus UtrechtVinologenopleiding
Flessen worden ontkurkt, wijnboeken verslonden. Op haar 21e start Miranda met de vinologenopleiding. In het eerste half jaar proeft ze tijdens een toets elf van de twaalf wijnsoorten blind. Hoe? Praktijkervaring en een goede neus, ondanks óf dankzij poliepen en neusverbredingen. “Als kind rook ik altijd al wanneer een nieuw seizoen aanbrak. Gras en opkomende bloemen in de lente en zomer, weeïge aarde in de herfst en vrieskou en openhaarden in de winter.”

Eigen Bedrijf
Die neus komt haar goed van pas. Ze slaagt met vlag en wimpel voor de vinologenopleiding en wordt gevraagd te komen werken voor een grote wijnkoper. Maar Miranda wil wijn meer ´beleven´ en vertrekt naar Domaine Kreydenweiss in de Elzas. Hier maakt ze deel uit van het proces van biodynamische wijn. Van het druivenplukken tot aan het wijnpersen. Inmiddels draagt ze alle kennis en ervaring die ze opdeed na die slok Mouton Rothschild ’86 uit middels MVino.
MVino | Miranda Wennekes | Vinoloog | Tel. +31 (0) 6 18 65 55 09 | info@mvino.nl